A Down-kór szolnoki szûrõközpontja


A tartalomhoz

4D Uh vizsgálatok

0. vizsgálat, koraterhességi vizsgálat
Általában hüvelyi (úgynevezett transvaginalis) ultrahangvizsgálattal, a terhesség megállapításakor végzik el. A vizsgálattal kimutatható a terhesség, lehetõség van a terhességi kor meghatározására, a többes terhesség, egyes kórállapotok felfedezésére. Az utóbbiak közé tartozik például a méhen kívüli terhesség, molaterhesség (az üszög- vagy más néven molaterhesség a méhlepény jóindulatú (bár potenciálisan malignus) elfajulása, melynek során a lepény szõlõfürtszerû képletté alakul, a magzat a terhesség korai szakaszában elhal, a terhesség erõs vérzés kíséretében megszakad), méhenkívüli terhesség, egyéb kismedencei eltérések.

I. ultrahang-szûrõvizsgálat
Ideje a 12-13. terhességi hét. Ekkorra a magzati szervfejlõdés befejezõdik, ami lehetõvé teszi a részletes vizsgálatot, ezáltal a kóros fejlõdésre utaló jelek nagy eséllyel való felismerését. A vizsgálat legtöbbször, de nem kizárólagosan hüvelyen keresztül történik. A fejlõdési rendellenességek szûrése mellett, meghatározásra kerül a terhesség nagysága, élõ volta, a tarkóredõ (nuchal translucency - NT) vastagság meghatározása. A tarkóredõ mérése azért fontos, mert ha értéke eléri vagy meghaladja a 3 mm-t, akkor bizonyos magzati ártalmak elõfordulásának valószínûsége nagyobb.

II. ultrahang-szûrõvizsgálat
A 18-19. terhességi héten érdemes elvégezni. Célszerûen az AFP-szûrés eredményének birtokában, hasi vizsgálattal végezik. A vizsgálat célja a fejlõdési- és kromoszóma rendellenességek gyanújeleinek kiszûrése, különbözõ kórállapotok felismerése.

III. ultrahang-szûrõvizsgálat
A szûrés a 30-32. terhességi héten, hasi vizsgálat során történik. A vizsgálat célja a kóros elváltozások kimutatása mellett a magzat növekedési ütemének ellenõrzése. Ilyenkorra az anyai vagy magzati okból kialakuló növekedésbeni elmaradás észlelhetõvé válik.
IV. ultrahang-szûrõvizsgálat
Általában a 36-38. terhességi héten, hasi vizsgálattal történik. Célja a vizsgálat során nyert adatok segítségével a szülés várható körülményeinek elõjelzése. A vizsgálat alkalmával a magzat mérete, méhen belüli elhelyezkedése, a méhlepény anatómiai és funkcionális állapotának megítélése, a magzatvíz mennyiségének meghatározása történik.


4D-s ultrahangos vizsgálat bármely szûrõvizsgálat alatt elvégezhetõ, optimális idõpontja a 20-32 hét közé esik.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a fõmenübe